top of page

Hello, I'm A'DAM

Project

Eindredactie & Persbericht

Jaar

2021

Locatie

Amsterdam

Website

De A'DAM Toren vierde haar 5-jarig bestaan met een boek over de geschiedenis van Overhoeks, de transformatie van de Toren en de persoonlijke verhalen van de mensen die haar hebben gemaakt tot wat ze nu is: een Amsterdamse thuishaven voor muziek, ondernemerschap en creativiteit. Nadat The Stone Twins en Arne van Terphoven het boek schreven, keek ik 'm nog één keer na als eindredacteur om er tot slot nog een persbericht over te schrijven.

Screenshot 2021-10-31 at 22.14.44.png
Van galgenveld tot stadsicoon: A’DAM Toren viert lustrum met exclusief boek
Het boek is een kleurrijke weergave van haar historie en hoogtepunten

 

AMSTERDAM – Op de plek waar in de jaren 1360 tot 1769 de lichamen van misdadigers aan galgen bungelden, in het zicht van langsvarende schepen en toeschouwers in de stad, gaat het er tegenwoordig een stuk gezelliger aan toe. Op exact deze plek viert de A’DAM Toren dit jaar haar vijfjarig bestaan. En terwijl er in die vijf jaar vele evenementen hebben plaatsgevonden, zit een groots verjaardagsfeest er door corona niet in. In plaats daarvan viert de A’DAM Toren haar lustrum met de uitgave van een exclusief boek over de historie van haar thuisgrond, de transformatie van het gebouw en alle mensen die haar hebben gemaakt tot wat ze nu is: een Amsterdamse thuishaven voor muziek, ondernemerschap en creativiteit. Het boek is vanaf nu te koop in de LOOKOUT giftshop.   

 

Nadat de galgen van Volewijck waren opgeborgen werd Amsterdam-Noord het thuisfront van de arbeidersklasse. Het gebied aan de waterkant werd in de 20e eeuw omgetoverd tot het werkgebied van Shell met laboratoria, fabrieken, opslagtanks en kantoren — met als hoogtepunt toren ‘Overhoeks’ ontworpen door architect Arthur Staal. Spoel de tijd door naar 2011 en dance-ondernemers Sander Groet en Duncan Stutterheim presenteren hun plannen voor de toren in een open pitch aan de gemeente. Ze wonnen de pitch en startten het project samen met partners Hans Brouwer (MassiveMusic) en projectontwikkelaar Eric-Jan de Rooij (Lingotto). En de rest is geschiedenis.

 

Vijf jaar A’DAM Toren

Na een langdurige renovatie waarin het hele gebouw werd gestript, opende de A’DAM Toren in mei 2016 haar deuren met een feestelijke opening door toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan. De toren werd een multifunctionele verticale stad met een observatiedek, members’ club, meerdere restaurants, een hotel, nachtclub en creatieve kantoren. Naast de vele muziekevenementen heeft de A’DAM Toren ook veel betekend voor de stad, en met name Amsterdam-Noord. Door initiatieven zoals de A’DAM Music School, de muziekschool voor kinderen die leven onder de armoedegrens, en evenementen zoals Pride, Amsterdam Dance Event, het Sinterklaasfeest voor de buurt en de Vrijheidsmaaltijd draagt A’DAM haar stad een warm hart toe.

 

Het ‘Hello, I’m A’DAM’ boek over de historie van het gebied, de transformatie van het gebouw en de hoogtepunten van de afgelopen jaren is nu exclusief verkrijgbaar voor €14,95 in de giftshop van A’DAM LOOKOUT (toegankelijk voor iedereen).

WhatsApp Image 2021-07-02 at 18.54.32.jpeg
A’DAM_Book_5.jpeg
A’DAM_Book_11.jpeg
bottom of page